Sea fore yourself!

Kasta loss från Pireus, sätt kompassen på sydlig riktning och angör Aegina efter 24,4 sjömil. Lägg till i Perdika på öns sydspets med tavernor, kaféer och fiskmarknad. Och hemmahamn för många Atenbor och grekiska besökare när luften är som hetast.

Det mesta som är hugget i sten får stå för antikens dagar och den grekiska storhetstiden. Numera gäller flexibilitet, och stämmer inte programmet med verkligheten är det bara att lägga till och dra ifrån. Som den här morgonen då M/S Arktos stävar ut från sin tillfälliga kajplats i Marina Zeas, Pireus. Som motorseglare är hon en av de yachter som går att hyra för en dag, en vecka eller två, och östra Medelhavet har blivit allt mer intressant för allt fler som gillar att ha flyt under solen. Och handlar det om några få dagar har regionen Attica mycket havsnära att erbjuda på kort tid.
Hyra med eller utan besättning är en smaksak och upp till sjövana, skepparkompetens och erfarenhet av att föra bestick. Digitala system gör inte hela jobbet, och att välja ett alternativ med möjlighet att aktivt delta i segelsättning, skotning och kryssben men med kapten och besättning ombord är ett alternativ för dem som inte bara vill hänga på däcket medan sjömilen rullar undan. Som på  M/S Arktos, 34,63 meter med kapten samt sex man i besättningen och plats för elva gäster. Byggd år 2004 i Poloponesus, och hon är den största skonaren som är byggd i moderna tid i södra Europa.
Men ingår gör också det unika ljust över öar och hav, den världsberömda kulturen och mytologins mystik. Naturen, tavernorna och stränderna på de genuina öarna i Saroniska gulfen, som Aegina, Agistri, Hydra, Kythera, Antikythera, Poros, Methana, Troezen, Salamina och Spetses. Med lite tur gör också delfiner ett kort gästspel, och de gör de just den här dagen då M/S Arktos i tio knop på kurs mot Aegina. Lycka!
Efter två timmar angör M/S Arktos Aegina. Alternatvit Egina, Aigina eller Aigine. Kär ö har många stavningar, och varför inte vara flexibel? Här bor omkring 12 000 personer, och här har bofasta i Aten gärna ett sommarhus. Pistagenötterna sägs vara de bästa i hela världen, och en vald sanning är att filosofen Platon föddes här. Fördrar man annat färdsätt än yacht finns båt från Pireus, och då tar färden 40 minuter.
På de små tavernorna dominerar fisk och skaldjur på menyerna, det finns tempel, som Aphainas, museer och kyrkor med historia att ta del av, och i september varje år är det dags att hylla pistagenöten med en alldeles egen festival. Opa!
En sak till: här skrev den store författaren Kazantzakis boken Zorba – the Greek. Som blev världsberömda amerikanska-brittiska-grekiska dramafilmen Zorba från 1964, med regi av cyprioten Michael Cacoyannis. Och musiken av Michail ”Mikis” Theodorakis lever, liksom han själv, vidare.
Närheten till Aten gör övärlden i regionen Attica till en absolut intressant destination för töjbara weekends. Det går snabbt och enkelt att ta taxi från Atens internationella flygplats till Pireus, och vidare med båt till vilken av öarna som helst i gulfen.
Med M/S Arktos tar det två timmar tillbaka till Pireus. Besättningen serverar lunch, och från byssan levereras de klassiska och traditionella smårätterna – mezé. Choriátiki. Keftedes. Lokánika. Ochtapódi. Kolokitháki. Med mera. Samt vin från lokala vingårdar, och ja, grekiskt vin är mer än enbart retzina. Som ändå så klart matchar smakerna med det grekiska köket.
Ett båttur till den grekiska övärlden går alltså att göra på en dag. Innebär att en weekend i regionen Attica kan kombineras med kultur och natur, mat och människor, historia och nutid samt shopping och nattliv. Det finns hur mycket som helst och glöm inte pistagenötens festival i september. Men Grekland går att besöka 365 dagar om året, och inte bara på nätet. Inget går upp mot verkligheten.

www.athensattica.com
www.visitgreece.gr

 

Verifierad av MonsterInsights