Slå svenskt i glaset

Varför gå över vattnet efter vin? Svenska vinerna blir allt fler, och övning ger färdighet. Idag satsar vinbönderna helst på vitt, rosé och mousserande.

Intresset för svenska viner ökar, och det märks inte minst på den årliga vinfestivalen på Österlen. I år för tredje gången, och festivalgeneralen Björn Rix räknar med att överträffa förra årets 2 300 besökare. Omkring tolv vinbönder och producenter kommer att delta med sina viner, och också andra aktörer kommer att finnas bland utställarna.

– Sista helgen i juli ser vi som en bra tid då många är lediga. Och Tareq Taylor kommer också i år att vara på plats i köket och leverera en tallrik komponerad för att passa just på vinfestivalen och alla de smaker som kommer att finnas representerade.

Den första juni släpptes 26 svensktillverkade mousserande, vita och rosa viner på Systembolaget. De flesta av årgång 2018. Enligt Per Styregård, DI Weekend, är det en av de största och bästa lanseringarna av svenskt vin hittills på Systembolaget.

Mycket pekade på att 2018 skulle hamna i topp bland årgångarna. De höga temperaturerna under växtsäsongen och de många soltimmarna skulle sannolikt ge rekordtidig skörd av mogna druvor. Och förväntningar infriades.

Av de svenska vingårdarna säljer somliga direkt till utvalda restauranger, medan andra väljer det statliga monopolet. Bland dem Skepparps Vingård, där Bengt ”Fuffe” Åkesson ser 2018 som den bästa sedan han började göra vin 2011.

– Efter flera läroår har många producenter nu hittat en svensk stil med ett unikt uttryck i smak, och kvaliteten på svenskt vin är mycket högre än för bara fem år sedan. Det syns inte minst i det ökande intresset från kunderna, även om intresset är koncentrerat till de regioner som har egen vinproduktion, säger Staffan Adin, inköpare på Systembolaget.

När svenska vinodlare satte igång med vinproduktion var det rött och vitt man fokuserade på. I dag har många släppt rödvinsspåret och satsar på vitt vin, rosé och mousserande.

– Det är svårt att odla blå druvor här och de druvor man kan odla kräver väldigt mycket arbete. Det är inte alltid värt besväret. Det finns några renodlade rödvinsproducenter i Sverige, men de flesta blå druvor som odlas här används till rosé. Där ser vi en ökad efterfrågan från kunderna, säger Staffan Adin.

Systembolaget har länge erbjudit svenska viner i det lokala och småskaliga sortimentet, men nu finns vissa även i sortimentet små partier, som består av särskilt utvalda viner i begränsat antal.

– Även det visar att svenskt vin blir allt bättre. Svenskt vin röner också en del framgångar utomlands. Om svensk vinodling tidigare var en hobby är det idag en legitim affärsverksamhet, och många investerar med långsiktighet, säger Staffan Adin.

När det finns svenskt vin, från maj och framåt, erbjuder Systembolaget vin från i princip alla kommersiella svenska vingårdar.

www.vinfestivalosterlen.se

Verifierad av MonsterInsights